Faceți căutări pe acest blog

vineri, 5 septembrie 2014

Constante importante în liceu

Voi vorbi aici despre câteva constante importante care apar în matematica de bacalaureat. Este vorba despre constantele $0$, $1$, $-1$, $\pi$, $e$ și $i$. Aș putea include în această listă și numărul $\infty$, doar că nu știu cât de constant poate fi acesta, din moment ce $\infty+5=\infty$.

Oricum, există relații între aceste constante. De exemplu, știți că $-1+1=0$, dar mai puțin știu că $\frac{1}{\infty}=0$. Deci, dacă împarți în mod egal o pâine la o infinitate de oameni, fiecare om va primi nimic din acea pâine. 

Este o chestiune destul de profundă, filozofică aș spune. Mai ales că avem chiar și $\frac{5}{\infty}=0$. Deci chiar și dacă împarți 5 pâini la o infinitate de oameni, tot nimic va primi fiecare. Altfel spus, nici cu 5 pâini nu poți hrăni o infinitate de oameni.

Numărul $i$ este $\sqrt{-1}$ și este cel mai simplu număr imaginar (nereal). El este un număr important în algebra superioară.

Interesant este și numărul $\pi$, care este numărul geometriei. El ne spune câți metri parcurge o bicicletă pentru care cunoaștem înălțimea roților atunci când roțile bicicletei fac o rotație completă. De exemplu, dacă roțile au înălțimea de 60 de centimetri, atunci la o rotație completă bicicleta va parcurge un drum de $60\cdot\pi\approx 60\cdot 3,14=188,4$ centimetri, deci aproape doi metri.

Numărul $e$ este numărul analizei matematice. El este singurul număr pentru care este valabilă relația de derivare $(e^x)'=e^x$. Zecimalele lui se pot obține calculând suma $e\approx \frac{1}{0!}+\frac{1}{1!}+\frac{1}{2!}+\frac{1}{3!}+...$.

Există o relație importantă, numită „relația lui Euler”, care face o legătură armonioasă între numerele domeniilor matematicii:
$$e^{i\pi}=-1.$$
Putem spune că această relație face legătura între algebră, geometrie și analiză.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Exprimați-vă părerea despre articol sau cereți lămuriri suplimentare, ca să transmitem cât mai multă informație celor care au nevoie de ea.

Comentariul va apărea după un anumit interval de timp necesar moderării.

Legături la toate articolele din blog



Postări populare